Παράνυμφοι - Πλατανιάς - Κόφινας - Καπετανιανά
23-11-2025
Στα Αστερούσια Όρη θα περπατήσουμε με τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Ηρακλείου την Κυριακή στις 23-11-2025.
Η πορεία είναι όλη από χωματόδρομο εκτός το ανέβασμα στην κορυφή του Κόφινα.
Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το χωριό Παράνυμφοι(υψόμ.520μ).
Θα περάσουμε από τον οικισμό Πλατανιάς (υψόμ.780μ) και θα προχωρήσουμε για την βορεινή πλευρά του Κόφινα και θα φθάσουμε στην τοποθεσία 'Σώπατα'(υψόμ.1020μ),ακριβώς εκεί που περνάει ο δρόμος από τις Στέρνες και κατεβαίνει για την μονή Κουδουμά.
Συνεχίζουμε δυτικά και στην επόμενη διασταύρωση θα κάνουμε αριστερά, για την βάση του Κόφινα όπου τελειώνει ο δρόμος(υψόμ.1120μ).
Από εδώ αρχίζει το ανηφορικό μονοπάτι μέσα στους βράχους, για το ιερό κορυφής Κόφινα (υψόμ.1231μ).
Ένα μεγάλο κομμάτι του μονοπατιού έχει και προστατευτικές ξύλινες κουπαστές.
Αφού θαυμάσουμε την καταπληκτική θέα από την κορυφή όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, θα ξανακατέβουμε το ίδιο μονοπάτι για να συναντήσουμε πάλι τον χωματόδρομο.
Θα προχωρήσουμε όλο δυτικά και περνώντας από την αρχαιολογική και ιστορική τοποθεσία ΄Λουσούδι' (υψόμ.850μ), θα τερματίσουμε στα Καπετανιανά(υψόμ.810μ).
Ώρες Πορείας 5:00-5:30
Βαθμός Δυσκολόας 1 (το ανέβασμα στο μονοπάτι για την κορυφή 1+)
Αν κάποιος δεν επιθυμεί να ανέβει στην κορυφή μπορεί να γίνει.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ: Από τα Καπετανιανά προς τον Κόφινα και επιστροφή στα Καπετανιανά, από όποιο σημείο του δρόμου επιθυμεί η κάθε μία και ο κάθε ένας.
Προτείνουμε μέχρι το 'Λουσούδι' που είναι 3 χλμ και άλλα 3 χλμ επιστροφή στα Καπετανιανά.
Αν κάποιοι επιθυμούν ακόμα και μέχρι πιο πέρα, προς την βάση του Κόφινα, μπορούν να το κάνουν.
Για φαγητό θα υπάρξει ενημέρωση.
Αρχηγός: Ανεθρεπτάκης Εμμανουήλ
Δηλώσεις συμμετοχής 2810224667 (καθημερινές 19:00-21:00) και στον αρχηγό 6978488128
Αναχώρηση 8:00 από Είσοδο κηποθέατρου Όασης, Πλατεία Κύπρου - Καινούργια πόρτα. Χάρτης »
8:05 από Μπεντεβή - Στάνη Χάρτης »