Οκτ
22

Αχλαδέ - Άγ. Φανούριος - Μελιδόνι - Ατάλη - Μπαλί

ΑΧΛΑΔΕ-ΑΓ.ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ-ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΔΟΝΙΟΥ-ΕΞΑΝΤΗΣ-Ι.Μ.ΤΙΜ.ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΤΑΛΗΣ-ΜΠΑΛΙ   22-10-2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Η πορεία μας θα ξεκινήσει λίγο πριν το Πέραμα Μυλοποτάμου, από την διακλάδωση του δρόμου που πηγαίνει στο χωριό Αχλαδέ (υψόμ.80μ).

Θα περπατήσουμε λίγο άσφαλτο και θα φθάσουμε στην εκκλησία του Αγ.Φανουρίου (υψόμ.130μ), στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου 'Γρίβιλα'.

Δίπλα από την εκκλησία στην τοποθεσία 'Εύρεση' βρίσκεται η Τραμυθιά (Pistacia terebinthus) ένα δένδρο που θεωρείται ιερό, από τα παλιά λατρευτικά χρόνια, στο οποίο κρεμάνε μαντήλια στα κλαδιά του κάνοντας ευχές.

Στην συνέχεια από μονοπάτι, θα ανηφορίσουμε ομαλά στον λοφίσκο (μέχρι τα 250μ υψόμετρο) και στην συνέχεια από λίγο δρόμο θα φθάσουμε στο σπήλαιο Μελιδονίου ή Γεροντόσπηλιος (υψόμ.220μ).

Ω.Π. 2, Β.Δ. 1

Όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν το σπήλαιο. Υπάρχει εισιτήριο 3 ευρώ.

Θα έχουμε ενημέρωση για την ιστορία του σπηλαίου.

Το λεωφορείο μας θα είναι εδώ και θα μεταφερθούμε στην συνέχεια στο χωριό Μελιδόνι για γνωριμία με αυτό.

Εδώ τελειώνει και το πρώτο σκέλος της σημερινής μας πορείας.

Όσον αφορά το πρώτο μέρος, εάν κάποιοι επιθυμούν να περπατήσουν μόνο το κομμάτι του δρόμου( από την αρχή μέχρι την εκκλησία του Αγ. Φανουρίου,20' λεπτά), μπορούν να το κάνουν. Στη συνέχεια με το λεωφορείο θα έρθουν στο Μελιδόνι και στο σπήλαιο Μελιδονίου.

Εάν κάποιοι δεν επιθυμούν καθόλου αυτό το λίγο περπάτημα, θα περιμένουν λίγο στο λεωφορείο να επιστρέψουν κάποιοι από την εκκλησία και όλοι μαζί με το λεωφορείο για το Μελιδόνι και το σπήλαιο Μελιδονίου.

Μετά την επίσκεψή μας στο Μελιδόνι, θα μεταβούμε με το λεωφορείο δίπλα στο χωριό Εξάντης.

Από εδώ θα αρχίσει το δεύτερο σκέλος της πορείας μας.

Από χωματόδρομο στην αρχή(υψόμ.100μ) και στην συνέχεια από μονοπάτι, θα φθάσουμε μέχρι τα 220μ υψόμετρο. Θα συναντήσουμε τρία ασβεστοκάμινα μέσα στην λαγκαδιά που θα κινηθούμε. Πίσω μας θα έχουμε θέα όλο τον κάμπο του Περάματος.

Στην συνέχεια ελεύθερο περπάτημα μέσα από χαμηλή βλάστηση, θα ανηφορίζουμε ομαλά μέχρι πάνω στο Σελί (υψόμ.350μ).

Από εδώ θα έχουμε περισσότερη θέα και προς την θάλασσα και προς την ενδοχώρα του Μυλοποτάμου.

Στην συνέχεια από ελεύθερο πεδίο μέσα από χαμηλή και δενδρώδη βλάστηση θα κατηφορίσουμε και θα φθάσουμε σε χωματόδρομο στην περιοχή 'Ξερολιά' (υψόμ.250μ). Εδώ θα δούμε μία συστάδα από αρχαία εντυπωσιακά ελαιόδεντρα. Θα συνεχίσουμε τώρα μέσα στον χωματόδρομο όπου θα συναντήσουμε αρχαία κρήνη και θα φθάσουμε στην Ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης (υψόμ.160μ). Θα την επισκεφθούμε και θα μάθουμε την ιστορία της.

Στην συνέχεια από άσφαλτο θα φθάσουμε λίγο πιο κάτω στον ΒΟΑΚ(υψόμ.100μ). Θα περπατήσουμε 10' λεπτά και θα φθάσουμε λίγο παραπέρα όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο για να μεταβούμε στην παραλία 'Καραβοστάσι' στο Μπαλί για μπάνιο και φαγητό όποιος επιθυμεί.

Ω.Π. 2:15   Β.Δ.  1

Όσοι δεν επιθυμούν να περπατήσουν το δεύτερο μέρος της πορείας, θα συνεχίσουν από τον Εξάντη με το λεωφορείο για το Μπαλί, για βόλτα και μπάνιο μέχρι να έρθουν οι πεζοπόροι για συνάντηση όλοι μαζί.

Αναχώρηση:  08:00

Αρχηγός: Παπουτσάκης Αντώνης  τηλ: 6936666700

...βρείτε μας!

Γραφείο ΦΥ.Σ.Η.

Πλατεία Κορνάρου  31 Β (Στοά Γιαλεράκη)

Τηλ 2810-224667 (19:00-21:00)

...είμαστε και αλλού!

Facebook Youtube channel