...οι πιο πρόσφατες πορείες μας

Μαϊ
28

Αμιρά - Λυγιά - Άρβη

ΑΜΙΡΑ-ΓΕΝΙΔΕΣΟ-ΛΥΔΙ-ΛΥΓΙΑ-ΑΡΒΗ 28-5-2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Την ερχόμενη Κυριακή 28-05-2023  θα περπατήσουμε στην περιοχή του φαραγγιού της Άρβης. Πριν ξεκινήσει η πορεία θα κάνουμε μία μικρή στάση στα Αμιρά Βιάννου, στο μνημείο του Ηρώο των Αμιρών, όπου θα απολαύσουμε την θέα ολόκληρης της περιοχής και θα πούμε λίγα λόγια για το τι διαδραματίστηκε εδώ  την γερμανική κατοχή.

Θα συνεχίσουμε με το λεωφορείο για 10 λεπτά ακόμα μέχρι το μέσο της επαρχιακής οδού Αμιρών - Αρβης, όπου θα ξεκινήσει πορεία μας (υψόμ.350μ).Θα  διασχίσουμε στην αρχή χωματόδρομο μέσα από ελαιόφυτα και όμορφες ρεματιές  και  λίγο πευκόδασος, πριν καταλήξουμε στην κοίτη του ποταμού, που διασχίζει το φαράγγι της Άρβης (υψόμ300μ).

Δεν θα διασχίσουμε το φαράγγι κατά μήκος, γιατί αυτό είναι αδύνατο αφού απαιτεί τεχνικό εξοπλισμό, μιας και θεωρείται από τα πιο δύσκολα και εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης.

Θα διασχίσουμε τον ποταμό κάθετα,  ακολουθώντας μικρή ανηφορική πορεία μέσα από χωράφια και μετά σε χωματόδρομο. Καθώς θα ανηφορίζουμε θα αναδιπλώνεται , δεξιά στο πλάι μας,  όλη η φαντασμαγορική ομορφιά του φαραγγιού της Άρβης και του νότιου κρητικού πελάγους, που κόβει την ανάσα.  Στο τέλος της ανηφορικής πορείας θα έχουμε φτάσει στην κορυφή του Άρβειου Όρους και θα απολαύσουμε  από ψηλά μπροστά μας, ανεμπόδιστα πλέον  το νότιο κρητικό πέλαγος και την κοιλάδα της Άρβης (υψόμ.430μ).

Η πορεία μας συνεχίζεται κατηφορικά από παλιό εγκαταλελειμμένο μονοπάτι που ελίσσεται ανάμεσα σε κέδρους και άλλη άγρια δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση,  καταλήγοντας στον κάμπο της Άρβης. Θα κάνουμε μια μικρή παράκαμψη, να επισκεφθούμε την Μονή του Αγίου Αντωνίου Άρβης(υψόμ.70μ) και στην συνέχεια μετά από χωματόδρομο θα τερματίσουμε στο λιμάνι της 'Άρβης.

Εκεί θα υπάρχει χρόνος για  μπάνιο σε όσους το επιθυμούν και φαγητό σε ταβέρνες της περιοχής.

Για όσους δεν επιθυμούν να περπατήσουν ,υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουν με το λεωφορείο μέχρι την Άρβη όπου μπορούν να κάνουν μόνοι τους είτε μια μικρή βόλτα μέχρι την μονή του Αγίου Αντωνίου, είτε να κάνουν το μπάνιο τους είτε να πιούν καφέ.

Ώρες πορείας 4

Βαθμός δυσκολίας 1

Ώρα αναχώρησης 8:00

Αρχηγός: Ανεθρεπτάκης Εμμανουήλ   τηλ: 6978488128

...βρείτε μας!

Γραφείο ΦΥ.Σ.Η.

Πλατεία Κορνάρου  31 Β (Στοά Γιαλεράκη)

Τηλ 2810-224667 (19:00-21:00)

...είμαστε και αλλού!

Facebook Youtube channel