Μαρ
19

Κατωφύγι - Έργανος - Περατόστρατα - Κατωφύγι

ΚΑΤΩΦΥΓΙ-ΟΡΟΠ.ΕΡΓΑΝΟΥ-ΠΕΡΑΤΟΣΤΡΑΤΑ-ΚΑΤΩΦΥΓΙ   19-3-2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Μία όμορφη κυκλική πορεία στο νοτιοανατολικό άκρο του ν. Ηρακλείου και στους πρόποδες των Λασιθιώτικων βουνών θα πραγματοποιήσει ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου την Κυριακή στις 19-3-2023.

Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το χωριό Κατωφύγι (υψόμ.550μ).Από άσφαλτο(4χλμ) θα φθάσουμε στο οροπέδιο της Εργάνου (υψόμ.950μ).Πριν το οροπέδιο θα περάσουμε από την περιοχή 'Ξενοτάφια',όπου θα δούμε αρχαίους τάφους που ανήκαν στην αρχαία 'Εργάνη' και η οποία ήταν κτισμένη ακριβώς δίπλα στο ύψωμα 'Κεφάλι'. Στη συνέχεια θα μπούμε στην 'Περατόστρατα', το περίφημο πετρόκτιστο μονοπάτι που ένωνε την επαρχία Βιάννου με το οροπέδιο Λασιθίου. Αυτό που θα περπατήσουμε εμείς είναι περίπου 2.7 χλμ. Ένα καταπληκτικό λιθόστρωτο μονοπάτι μέσα στους πρίνους και τα κυπαρίσσια. Θα κατηφορίσουμε μέχρι την κοίτη του ποταμού (υψόμ.760μ). Λίγο πριν το κατέβασμα, το μονοπάτι με το πέρασμα του χρόνου στο σημείο εδώ πέρα έχει χαλάσει και με χέρι βοήθειας όσοι χρειάζονται περνάμε. Μετά την στάση μας στην κοίτη του ποταμού με τα πλατάνια, συνεχίζουμε το μονοπάτι μέσα από πρίνους και κυπαρίσια και ανηφορίζοντας θα φθάσουμε στο χωματόδρομο που πηγαίνει από το χωριό Μηλιαράδω στο οροπέδιο του Ομαλού (υψόμ.900μ).

Από εδώ αρχίζουμε κατηφορική πορεία όλη σε χωματόδρομο(περίπου 4 χλμ) με απέραντη θέα και φθάνουμε μέσα από ελαιόδενδρα στο ξωκλήσι της 'Παναγίας Κοντοποδιανής' (υψόμ590μ). Κόβουμε το ποτάμι(που είχαμε περάσει πριν σε πιο πάνω σημείο) και από λίγο χωματόδρομο ακόμα τερματίζουμε πάλι στο Κατωφύγι.

Εάν έχουμε ταβέρνα ή όχι θα υπάρξει ενημέρωση.

Ω.Π.  5   Β.Δ. 1

Αναχ: 08:00

Αρχηγός: Ανεθρεπτάκης Εμμανουήλ  6978488128

...βρείτε μας!

Γραφείο ΦΥ.Σ.Η.

Πλατεία Κορνάρου  31 Β (Στοά Γιαλεράκη)

Τηλ 2810-224667 (19:00-21:00)

...είμαστε και αλλού!

Facebook Youtube channel